Friday, October 24, 2008

Dilema wanita

Salam muhibbah kepada semua wanita diluar sana.

bukan tujuanku untuk diskriminasi gender disini tapi suatu pegajaran dan muhasabah pada diri yg kerdil dan hina ini.
pada ari khamis lepas ana dan sahabat seperjuangan wt liqa' wada' kat masjid .best dpt jumpa semua rindu sangat coz kelas ana x sama ngan sahabat2 lain. ana ngn k.mazni ja budak edu.hehe(ni intro baru)

Disana terjumpa seorang sister international students dia kata nk tidur masjid gak, dia pesan supaya jgn bising coz nnt ustz yg jaga masjid mai dan x bg tidur kt situ.lepas ucapan dr raisah km pn tidur awai nnt nk bgn plak.ana rs seronok sngat lama dh x tidur awal coz mggu lps byk projek kn antr asyik tidor lmbt ja.kwn -kwn kt klas kata lama-lama mata kita jd ikan mati la merah ja.huhu.tp penderitaan itu dh berakhir.

Esoknya, lepas solat subuh dan baca mathurat, sister semalam dtg lagi dan bg tazkirah pasal kita kena ikut sunnah Rasullullah. tapi dalam banyak2 tazkirah yang dibagi ada satu 2 yang amat menyentuh hati.dia ada menceritakan tentang roommate dia yang agak sosial. dia tak suka sangat balik bilik, tapi dia kata kita jangan lupa kan kawan kita nie, kita kena doakan dia semoga Allah bagi hidayah padanya.dia berkata sy selalu doakan rommate sy tiap2 hari. oleh kerana keikhlasan hatinya itu Allah telah tetapkan roommatenya itu telah dibuang pengajiaan.dia menceritakan sambil menitiskan airmata.ana turut sedih dengar cerita dia.
Dia kata lagi kita kena kuat dan duduk kumpul ramai2 dan berfikir cara yang terbaik untuk islahkan diri dan ajak orang lain.Dia kata dia rasa sangat bahagia hari tu coz dapat meluahkan apa didalam hatinya dan memberitahu kami apa yang dia tahu tentang Islam. satu lagi ia kata sapa yang kata seronok duduk didunia sekarang , orang itu kena muhasabah kembali diri kerana dunia sekarang dalam keadaan yang amat membimbangkan, terutamanya wanita zaman sekarang tidak menjaga nama dan darjat yang diangkat oleh Allah pada wanita.
Ramai wanita sekarang hidup dalam kemaksiatan, menjadi fitnah kepada lelaki dan sumber kepada maksiat yang melanda dewasa ini. Malahan,ramai students yang masih belajar sudah pandai menjual diri dan sudah beberapa kali menggugurkan anak. perkara amat menyesakkan hati dan menserabutkan kepala yang memikirkannya. bukan x da kerja nak pikir benda ini. tapi ia merupakan tanggungjawab kita sebagai Islam untuk mencegahnya.

bait-bait lagu hijjaz ini amat menyentuh hati ana.sama-samalah kita renungkan.





lihatlah panorama dunia wanita bagai hilang rasa malunya,

maruah yang menjadi maharnya tergadai sia bagai tiada berharga,

dimanakah budinya, dimanakah akhlaknya,

sunnguh pilu dan sayu mengenangkannya,

santun tiada lagi nafsu memimpin hati,

kehormatan diri tidak dipeduli,



oh wanita , kembali menginsafi kepada asal fitrah kejadiaanmu,

diciptakn untuk dihormati sentiasa diredhai Tuhan Pencipta,

kembali kepadaNya, juga pada RasulNya,

pasti dihadirkan Taufik dan hidayahNya...... wanita



kembalilah kearah kemuliaan contohi peribadi ummul mukminin,

Rasullullah dijadikan suami tertawan kerna keluhuran pekerti,

bukan kerana harta, bukan kerana nama,

tapi kerana budi yang disanjungi....kembalilah.

wanita perhiasan dunia,

bagai kilau permata diantara kaca,

sayangnya makin pudar cahaya,

hingga tiada beza diantaranya.

1 comment:

muslimahleo said...

salam sayang buat sahabatku dik bishah...hu2 glemer jap nama akak sb d sebut lam blogmu ini....