Saturday, March 10, 2012

ice breaking

salam ukhuwah...


sudah lama blog ini tidak berupdate. kesibukan yang ada telah menyebabkan pembahagian masa menjadi kelam kabut sedikit. waktu menulis telah terganngu sedikit dengan perubahan jadual hidup dari belajar kepada bekerja.

memulakan tugas sebagai guru sangat mencabar guru baru seperti kami ini. semuanya memerlukan perancangan, teknik2 yang betul agar para pelajar dapat menerima segala arahan yang di buat dan proses pembelajaran berjalan dengan baik.

sungguh tugas mendidik ini sangat mulia. keringat yang guru pernah curahkan kepada kita sebagai pelajar dulu perlu sangat untuk di hargai, kerana pengorbanan yang di buat itu tiada galang gantinya. harapan mereka hanyalah, anak didik mereka mencapai kejayaan dalam hidup dan menjadi orang yang berguna. guru tidak mempunyai apa-apa selain titisan air mata melohat kejayaan anak didiknya.

kadang-kala dibimbangi keikhlasan kita dalam mendidik dewasa ini takut terlalu untuk mendapat nilaian, dengan gaji yang tinggi. ilmu yang di curahkan dengan tulus ikhlas itu adalah ubat mujarab untuk ilmu tersebut menyentuh hati-hati anak didik kita. moga ilmu yang di curahkan dapat di praktikkan dengan baik. harapnya, pahala tersebut berterusan mengalir tatkala guru mengadap Illahi nnt.

~hargai pengorbanan seorang guru~ bishah amin

No comments: